Ik begon deze treinreis met 4 uur vertraging, maar vandaag kwamen we 2 uur eerder dan gepland in Toronto aan(!) Ik ga niets zeggen over de NS…. Nee hoor, das flauw, ze calculeren in dat ze onderweg een x aantal keren moeten stoppen voor goederentreinen en die calculatie nemen ze ruim 😉

Een treinreis met mooie uitzichten, lekker eten, maar vooral mooie ontmoetingen. Ik heb er echt van genoten. Toch ook weer fijn om vanmiddag voet op vaste grond te zetten en vanavond in een ruim, niet schuddend, bed te slapen.

Ik voelde eigenlijk aankomen dat ik niets van Toronto zou kunnen zien, omdat we naar verwachting later aan zouden komen en ik morgen al weer vroeg op pad moet om mijn nieuwe camper op te gaan halen.
Nu we veel eerder waren en alles vlot verliep, heb ik toch nog het nodige van deze stad kunnen zien. Zeker aangezien ik op 346 en 447 meter hoogte over de stad en de omgeving uit heb kunnen kijken.
Ja, de CN Tower stond natuurlijk wel bovenaan mijn lijstje van “things to do in Toronto”. Bij de kaartverkoop beneden was op tv-schermen te zien dat je ook, in een pak en gezekerd, over de rand kon lopen. Nou… dat ging me wel te ver. Ik kocht daarom een kaartje naar het Main Observation Level. Pas daar boven kwam ik er achter dat de SkyPod ook een observatiedek was, maar dan 101 meter (33 verdiepingen) hoger. Gelukkig kon je nog een kaartje kopen voor het tweede stuk en kon ik nog verder naar boven. Wat een uitzichten! Ik had ze graag in stilte op me in laten werken, maar met heel veel tetterende mensen om je heen, ging dat hem niet worden.
Op het Main Observation Level en 1 verdieping daaronder kun je over glazen bodemplaten lopen om zo in de duizelingwekkende diepte te kijken.
Ik heb het eerder gezien op de Skywalk bij Columbia Icefield en hier deden mensen het weer: op de glasplaat gaan liggen en zich laten fotograferen. Géén idee waarom je dat zou doen.
Alle respect voor mensen die niet op de glasplaten durven te lopen natuurlijk, maar wat wel een beetje grappig was, was de vader met een dochtertje van een jaar of 3. Dochterlief wilde hem meenemen de glasplaten op, maar vader vroeg met hoge, overslaande stem of ze gek geworden was. “Weet je wel hoe gevaarlijk dat is?!”
Ze werken momenteel aan ramen die schuin naar voren hangen. Ik denk dat je daar t.z.t. in kun gaan “hangen” om zo naar beneden te kijken. Lijkt me gaaf! De laatste 3 foto’s hieronder zijn Union Station (het treinstation waar ik vandaag aan kwam) vanaf de grond, vanaf 336 mtr hoogte en vanaf 447 mtr hoogte.

Ik snap waarom mensen Toronto een fijne stad vinden. Het is, net als Londen, een lekker overzichtelijke stad waar je te voet met gemak je weg vindt. Een wereldstad die bruist van het leven, zeker vandaag.
Morgen is het “Orange T-shirt day”: National Day for Truth en Reconciliation. In het kader van die dag werd in het hart van Toronto vandaag al van alles georganiseerd. De dag vraagt aandacht voor Indiaanse kinderen die op internaten zaten en daar mishandeld en misbruikt werden. Het thema is in de loop der jaren uitgebreid naar wat we in Nederland “het vergeten kind” noemen. Every Child Matters.
Toen ik op pad ging, belandde ik al snel op het plein voor het gemeentehuis van Toronto, waar standjes waren en een groot podium stond. Er waren hele klassen scholieren die duidelijk opdrachten moesten doen. De eerste foto hieronder is trouwens het gemeentehuis van Toronto. We hebben in Tilburg twee prachtig opgeknapte stadskantoren hoor, maar wow….

Toen ik uit de CN Tower kwam, zag het ineens heel erg blauw om me heen. Naast de toren is het stadion van de Toronto Blue Jays en vanavond spelen zij een belangrijke wedstrijd. Er stond op dat moment al een rij van 150 a 200 meter bij 1 ingang. Terwijl ik verderop op een terrasje zat en toen ik later verder liep, zag ik een onafgebroken stoet van Blue Jays fans binnen stromen. Duizenden! Als ze niet winnen vanavond, zal het niet aan de belangstelling liggen.
Ik weet heel weinig van baseball, maar vond het mooi om te zien dat het publiek zó divers is: bejaarde stellen, gezinnen met jonge kinderen, groepjes fans van alle leeftijden, geslachten en afkomst. Mooi voorbeeld van “sport verbroedert”.

De camperverhuur is hier best een eindje vandaan, dus morgen al vroeg in een taxi. Als ik de camper heb opgehaald, rijd ik naar Niagara Falls. Ik heb vandaag een camping geboekt voor 1 nacht, maar afhankelijk van hoe de dag morgen verloopt, plak ik er misschien wel 1 aan vast. To be coninued….

Categorieën: Canada 2023

6 reacties

Tessa · 30 september 2023 op 08:10

Wauw Toronto. Wij zijn er nu 6 x geweest maar als ik je foto’s zie ….blijft mooi.
The CN toeer blijft mooi en ja helaas is het vaak druk maar als je mooi weer hebt zie je zo bizar ver
Ik vind Toronto heel easy going..

jolanda · 30 september 2023 op 13:59

Wat een prachtige omgeving en wat een hoogte vind het super mooi om te zien heel veel plezier nog en ik kijk uit naar het volgende reisblog

Désirée · 30 september 2023 op 15:43

Wowwhhh wat een hoogte. Vaak op tv gezien dat ze over die glasplaten lopen. Ook films gezien dat het brak. Dus mij niet gezien. Maar had niet anders verwacht dan dat jij dat natuurlijk wel hebt gedaan. Straks heerlijk weer met de camper verder. Ben benieuwd wat je nog allemaal gaat zien en of het weer zo’n enorme camper is. 🫣

Miranda · 30 september 2023 op 22:48

Ooh lijkt me zo gaaf om over die glasplaat te lopen en zo alles te kunnen zien!!
Ben heel benieuwd wat voor camper je morgen krijgt!!

Edith · 1 oktober 2023 op 09:59

Tof dat je toch de gelegenheid hebt gehad/genomen om o.a. de CN tower te zien. Voor mij is het alweer 40 jaar geleden maar ik vond het destijds een belevenis. En Toronto is een geweldige stad. Veel plezier en op naar nog vele mooie momenten beleven!

Anja · 2 oktober 2023 op 11:33

Wat super dat je tijd ‘over’ had en Toronto kon bezichtigen. Doordat een trein een paar uur vóór op schema aankomt, wauw, dat kan dus ook. 😄👌

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.