Wandelschoenen aan, broek in de sokken, flink Deet gesmeerd, water in de rugzak, stevig ontbijt….. klaar voor een jungletocht!!
Klokslag 08.00 vertrokken met gids en twee helpers. Eerst een klim door de rubberplantage waar we onderweg nog uitleg hebben gekregen over hoe rubber gewonnen wordt. Daarna het Gunung Leuser National Park in. De gids had ons van tevoren verteld dat er 4 verschillende apensoorten in het park leven, maar er geen garantie was dat we ze zouden zien. Al vrij snel zagen we de Thomas Leaf monkey, die rap naar beneden kwam langs de boomstam om wat banaanstukjes te eten. Snelle beestjes! Grootste doel was natuurlijk orang oetans. De gids en helpers konden het geluid van iedere apensoort nadoen en probeerden ze daarmee ook te lokken. De gids had bovendien contact met andere gidsen voor cd localisatie, notabene per….. mobieltje (!). Ongelofelijk, midden in de jungle. Langs een gigantisch eeuwenoude boom en mooie bloemen, door smalle glibberige paadjes naar boven, op zoek. De aanwezigheid van de helpers werd toen heel duidelijk: fijn om zo’n hand vast te houden als je aan het klauteren bent!! Dat ze met een groot boomblad wapperden als we stil stonden ter afkoeling was ook erg aangenaam. De gids was op enig moment wat vooruit gelopen en liet weten dat hij de orang oetans had gevonden. Snel door klimmem!! En toen de beloning: moeder met baby en een 5 jaar oude orang oetan. Er stond een ander groepje trekkers bij die ze fruit gaven. We hebben wel 20 minuten van ze genieten. We konden tot op een halve meter afstand van ze komen!! Moeder kauwde voor voor de baby en gaf met haar mond te eten. Soms duurde dat de kleine te lang en haalde hij het er zelf uit. Dat moeders de andere orang oetan (overigens niet haar kind) een wortel voorhield, gauw terugtrok en er zelf in beet was erg grappig om te zien ;-). Kortom een zeer geslaagde tocht. De helpers vonden trouwens dat Theo groot en sterk genoeg was en geen handje nodig had. Niet helemaal goed ingeschat, want over een gladde boomstronk gleed hij in een prachtige spagaat die zijn nieuwe broek helaas niet aankon, tot hilariteit van de heren ;-).
Daarna vertrokken naar Berastagi, hoog in de bergen, tussen twee werkende vulkanen in. Nog even de fruitmarkt bezocht onderweg. Nu aan het eten in het restaurant.
Morgen gaan we nog een lange reis tegemoet naar het Toba meer, waar we 2 dagen blijven op Samosir island. Onderweg staan diverse bezienswaardigheden op het programma.
Categorieën: Indonesië 2012