Yogya mag dan veel kleiner zijn dan Jakarta, het heeft nog altijd 3 miljoen inwoners en die willen je (bijna) allemaal iets verkopen of aanbieden. Een geinteresseerd praatje over Nederland of de warmte eindigt meestal in de tip van de dag ovef wat te doen of waar iets te kopen ;-).
Vandaag om 7.00 uur opgestaan omdat we zo vroeg mogelijk bij het reisbureau moesten zijn. Een online ticket naar Surabaya kopen lukte gisteren niet meer. Kon op zo korte termijn niet meer met credit card, allen door geld in een ATM ( pinautomaat) te storten. De super behulpzame receptioniste van ons hotel informeerde bij een nabijgelegen reisbureau. Zou kunnen, maar wel zo vroeg mogelijk. Dus de eersre wandeling van vandaag daarheen. De zenuwachtig giechelende stagiaire heeft het prima voor ons geregeld. Ik zou ook zenuwachtig worden als ik als Indonesische steeds ter controle “Theodorus van Velthuijsen en Catharina Remeijsen” moest proberen uit te spreken…
De tweede wandeling voerde ons naarhet paleis van de Sultan. Waar de gids van Nederlandse afkomst, die nog een paar woorden Nederlands spreekt, ons de ceremoniele ruimtes liet zien, met de bijbehorende verhalen. Uiteraard wist hij een batik atelier waar we echt goede batik konden zien en kopen. Elders is het niks!
Als echte toerist hebben we vervolgens de Malioboro ( plaats van bloemen) doorgelopen. Tegenwoordig is hier geen bloem meer te bekennen, alleen winkels en aaneengeregen stalletjes en fietstaxi’s. Een paar souvenirs hebben we binnen!
Aan het eind van deze enorm drukke straat bevindt zich Fort Vredenburg. Ooit gesticht doir Nederlanders en daarna vaak onderdeel van veroveringen geweest Nederland, Indonesie, Japan). In het fort een onverwachte oase van rust. Je waant je mijlenver van de stad. Mooie diorama’s over de geschiedenis van Yogya. In het fort ligt cafe “Indische Koffie” : een grote ruime gelegenheid in koloniale stijl waar een heerlijke ijsthee verkoeling bracht.
Na de wandeling van zo’n 40 minuten terug naar het hotel (nog steeds 35 graden) waren we er wel klaar mee voor vandaag. Nu in de koele hotelkamer een boekje lezen. Straks even vragen of de was klaar is die intussen door denaastgelegen wasserette wordt gedaan. Vanavond vroeg inpakken en naar bed. Om 04.00 uur staat de taksi voor om ons naar luchthaven te brengen. We vliegen al om 06.00 uur!
Morgen bezoeken we de begraafplaats van Theo zijn opa.

Categorieën: Indonesië 2012